Nettipyhäkoulu

Etusivu Arkisto

Jeesuksen lapsuus

Sähköposti Tulosta PDF

Lue ensin ohjeet kotialttarin rakentamisesta sivupalkin linkistä ja tee alttari ohjeiden mukaan. Löydät sieltä myös ehdotuksen pyhäkoulun rungoksi, jota voit käyttää apuna.

Jeesuksen lapsuus

Päivän aihe:

Jeesuksen lapsuuden aikoihin hallitsi paha kuningas Herodes maata. Hän ei ollut ollenkaan ilahtunut kuullessaan, että uusi kuningas on syntynyt Betlehemiin. Herodes lähetti kaikki sotilaansa etsimään tätä lasta.

Enkeli ilmoitti silloin Joosefille, että heidän on lähdettävä heti Marian ja Jeesuksen kanssa Egyptiin pakoon, ettei Herodes löydä Jeesusta ja tee tälle pahaa. Niin he lähtivät matkaan ja olivat Egyptissä niin kauan, kunnes enkeli ilmoitti Joosefille, että on turvallista palata. He asettuivat asumaan Nasaretin kaupunkiin, jossa heidän ystävänsäkin olivat.

Jeesus kasvoi ja kävi synagogan koulua, jossa hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan. Kotona hän oppi isältään puusepän taitoja. Äiti kertoi hänelle kertomuksia Jumalasta ja opetti Jeesuksen rukoilemaan.

Kun Jeesus täytti 12 vuotta, hän sai lähteä mukaan jokavuotisille pääsiäisjuhlille, jotka pidettiin Jerusalemissa. He kulkivat pitkän matkan muiden ihmisten kanssa. Kaikki odottivat innoissaan juhliin pääsyä. Jerusalemiin päästyään Joosef ja Maria veivät Jeesuksen suureen temppeliin, jonka nähtyään Jeesus tiesi heti, että tämä on turvallinen paikka olla, Taivaan Isän talossa.

Pian juhlat kuitenkin päättyivät ja oli aika lähteä kotimatkalle. Maria ja Joosef ajattelivat, että vaikka Jeesusta ei näkynyt, hän olisi muiden poikien kanssa jossain lähistöllä. Illan tultua he eivät vieläkään nähneet Jeesusta missään ja alkoivat huolestua. Kukaan paikallaolijoista ei tiennyt missä poika oli. Marian ja Joosefin oli lähdettävä takaisin päin etsimään Jeesusta. Matkalla he kyselivät vastaantulijoilta, olivatko he nähneet heidän poikaansa, mutta kukaan ei ollut nähnyt. Lopuksi he eivät keksineet mitään muuta paikkaa mistä etsiä, kuin se suuri temppeli missä he olivat aikaisemmin olleet.

Ja sieltähän Jeesus vihdoin löytyi! Hän keskusteli siellä pappien kanssa Jumalasta ja papit ihmettelivät kuinka nuori poika voi tietää niin paljon. Kun Jeesus huomasi huolestuneet vanhempansa, hän sanoi heille: ”Kyllä teidän olisi pitänyt arvata mistä minut löytää. Tämä on minun Taivaallisen Isäni huone ja täällä minun on hyvä olla.” Koska Jeesus oli tottelevainen ja rakasti vanhempiaan, hän lähti heidän kanssaan takaisin kotiin. Nasaretin kaupungissa Jeesus kasvoi aikuiseksi ja oppi paljon uusia asioita elämänsä varrella.

Toiminnallinen osuus:

Pohtikaa yhdessä lapsen kanssa millaista elämä oli Jeesuksen aikaan ja millaista elämä on nykyään. Miettikää kuinka siihen aikaan saatiin ruokaa, oliko sähköä, juoksevaa vettä tai autoja. Vertailkaa asioita nykypäivään.

Jeesus pääsi mukaan juhlille vasta 12-vuotiaana. Onko nykyaikana juhlia, jonne lähtevät kaikki kyläläiset yhdessä tai jonne pääsee vasta 12-vuotiaana?

Jeesus oppi puusepän taidot isältään Joosefilta. Kuinka nykyään opitaan ammatit? Kotona vai koulussa? Mitä taitoja voi edelleen oppia kotona?

Synagogat ja temppelit olivat Jeesuksen ajan kirkkoja. Oletteko tutustuneet omaan kotikirkkoonne? Mikäli olette, mitkä asiat kirkossa kiinnittivät huomion? Jos ette ole tutustuneet, tehkääpä retki kirkkoonne. Katselkaa rauhassa ympärillenne ja tutkikaa.

Loppuvirsi:

Taivaan Isä suojan antaa (vk 503) Sanat ja nuotit löydät täältä.